Ακοολογία – Νευρο-ωτολογία

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για τον άνθρωπο το αυτί. Οι λειτουργίες που επιτελεί είναι πολλές και απαραίτητες για την εύρυθμη κατάσταση του οργανισμού. Οι δύο κυριότερες είναι αναμφίβολα η ακοή και η ισορροπία. Για τη μεν πρώτη ευθύνεται αποκλειστικά το αυτί, ενώ για τη δεύτερη συμμετέχουν και άλλα όργανα, με μεγαλύτερο μερίδιο, ωστόσο, του αυτιού.

Μειωμένη ακοή και εμβοές μπορούν να προκαλέσουν μια σειρά από παθήσεις του αυτιού ή και του εγκεφάλου που μπορεί να κυμαίνονται από πολύ απλές έως και πολύπλοκες και να χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Οι διάφορες μορφές ωτίτιδας, το απλό βύσμα, η ωτοσκλήρυνση, η νόσος meniere, το χολοστεάτωμα, κάποιο τραύμα, όγκοι κεφαλής, ένας έντονος θόρυβος αλλά και η φυσιολογική βαρηκοία των μεγάλων ηλικιών (πρεσβυακουσία) είναι παραδείγματα παθήσεων που επηρεάζουν αρνητικά την ακοή μας και μπορεί να προκαλέσουν και ενοχλητικές εμβοές. Ασφαλώς, με την κατάλληλη αντιμετώπιση από τον εξειδικευμένο ΩΡΛ, αντιμετωπίζονται επαρκώς και χωρίς κατάλοιπα.

Πιο περίπλοκα είναι συνήθως τα προβλήματα ισορροπίας, των οποίων και η αντιμετώπιση μπορεί ορισμένες φορές να είναι μακροχρόνια και επίπονη. Ο ίλιγγος και η ζάλη χρήζουν συχνά σωστής διερεύνησης προκειμένου να προσδιοριστεί η αιτία και να καθοριστεί η θεραπεία. Οι περισσότερες παθήσεις που προκαλούν βαρηκοΐα και αναφέρθηκαν πιο πάνω, καθώς και πολλά ακόμη προβλήματα του οργάνου ισορροπίας που βρίσκεται βαθιά στο αυτί μπορούν να επιφέρουν διαταραχές στην τόσο πολύτιμη αυτή λειτουργία του οργανισμού μας. Είναι απαραίτητο να απευθυνόμαστε σε ΩΡΛ εξειδικευμένο στις καταστάσεις αυτές για να αποφύγουμε ταλαιπωρία και άστοχες θεραπείες, αλλά και γιατί μπορεί να υποκρύπτεται πάθηση απειλητική για τη ζωή μας.

 

Share Button