Δεν ακούω καλά

Η βαρηκοΐα ή νευροαισθητήριας απώλεια ακοής συνήθως οφείλεται στην ηλικία ή την έκθεση σε δυνατούς θορύβους, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι λόγοι. Εμφανίζεται αν  τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό του κοχλία ή το ακουστικό νεύρο έχουν υποστεί βλάβη.

Οι πιο πολλοί άνθρωποι αρχίζουν να χάνουν μικρό μέρος της ακοής τους μεταξύ 30 και 40 ετών. Αυτή η απώλεια ακοής μεγαλώνει με το πέρασμα των χρόνων. Μέχρι τα 80 χρόνια τους οι πιο πολλοί άνθρωποι θα έχουν σοβαρά προβλήματα ακοής.

Καθώς η ακοή σας αρχίζει να φθίνει, οι ήχοι υψηλής συχνότητας, όπως οι φωνές γυναικών και παιδιών, μπορεί να είναι δύσκολο να ακουστούν.Επίσης ίσως να είναι πιο δύσκολο να ακουστούν τα σύμφωνα. Αυτό καθιστά την κατανόηση της ομιλίας σε θορυβώδη περιβάλλοντα πολύ δύσκολη.

Άλλος συχνός λόγος απώλειας ακοής είναι η ζημιά στο αυτί λόγω συχνής έκθεσης σε δυνατούς θορύβους με το πέρασμα του χρόνου, είτε και λόγω μιας εφάπαξ έκθεσης σε ένα πολύ δυνατό κρότο.Τότε τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό του κοχλία καταστρέφονται (γνωστό ως νευροαισθητήρια απώλεια ακοής).Απώλεια της ακοής μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά όταν οφείλεται σε ένα εξαιρετικά δυνατό θόρυβο, όπως μια έκρηξη. Αυτό ονομάζεται  ακουστικό τραύμα.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν με απώλεια της ακοής που προκαλείται από το θόρυβο:

  • οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν θορυβώδη εξοπλισμό στην εργασία τους,  κομπρεσέρ , σφυριά κ.λπ
  • οι άνθρωποι που εργάζονται σε περιβάλλον όπου υπάρχει δυνατή μουσική, όπως το προσωπικό σε νυχτερινό κέντρο διασκέδασης
  • οι άνθρωποι που ακούν συχνά μουσική σε υψηλή ένταση χρησιμοποιώντας ακουστικά

Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι μόνιμη και τα βοηθήματα ακοής (ακουστικά) συνήθως απαιτούνται για τη βελτίωση της ακοής σ΄ αυτήν την περίπτωση.

Share Button