Ζαλίζομαι, τι πρέπει να προσέχω;

 Συχνές ζαλάδες, ένα πρόβλημα που απασχολεί πολύ κόσμο. Τα αίτια ποικίλα, αλλά ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε αν υποφέρουμε από αυτές.

Εάν συνηθίζετε να νοιώθετε ζαλάδα όταν σηκώνεστε, προσπαθείστε να αλλάζετε τη στάση του σώματος. Πίνετε άφθονα υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση, που ίσως προκαλέσει ή  επιδεινώσει τη ζαλάδα.

Εάν ποτέ είχατε επεισόδια ζάλης κατά την οδήγηση, να φροντίσετε για εναλλακτική μεταφορά αποφεύγοντας την οδήγηση, και εν τωμεταξύ επικοινωνήστε με το γιατρό σας οπωσδήποτε.

Αν η ζαλάδα σας κάνει να νιώθετε αστάθεια, σαν να μπορεί να πέσετε, να λάβετε μέτρα για να μειώσετε τον κίνδυνο. Κρατήστε το σπίτι σας καλά φωτισμένο και απαλλαγμένο από κινδύνους που μπορεί να σας ρίξουν κάτω. Αποφύγετε τα πολλά ηλεκτρικά καλώδια. Τοποθετήστε τα έπιπλα όπου είναι απίθανο να χτυπήσετε, και να χρησιμοποιείτε αντιολισθητικά χαλιά στην μπανιέρα και στα δάπεδα των ντους.

Η ζάλη μπορεί να σας κάνει να χάσετε την ισορροπία σας, ή και να πέσετε με κίνδυνο σοβαρού τραυματισμού.

Αποφύγετε τη μετακίνηση ξαφνικά.

Προσπαθήστε να σηκώνεστε αργά.

Καθίστε ή ξαπλώστε αμέσως όταν αισθάνεστε ζάλη.

Αποφύγετε την οδήγηση αυτοκινήτου ή το χειρισμό βαρέων μηχανημάτων, εάν αισθάνεστε συχνά ζάλη.

Οχυρώστε το σπίτι σας με την αφαίρεση κινδύνων, όπως ηλεκτρικά καλώδια και έπιπλα. Χρησιμοποιήστε αντιολισθητικά χαλιά στο μπάνιο και το ντους σας ορόφους

Χρησιμοποιήστε καλό φωτισμό στις σκάλες και όπου μπορείτε να περπατήσετε, αν σηκωθείτε από το κρεβάτι τη νύχτα.

Περπατήστε με μπαστούνι, εάν είναι απαραίτητο.

Αποφύγετε τη χρήση καφεΐνης, αλκοόλ και καπνού. Η υπερβολική χρήση των ουσιών αυτών μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα σας.

Συμβουλευτείτε τον θεράποντα ιατρό σας, ώστε να διαγνωσθούν τα αίτια της ζάλης και να δράσετε ανάλογα.

 

 

 

 

Share Button