Κι αν αποτύχει η ρινοπλαστική μου;

Η επανεπέμβαση ή γνωστή και ως revision-ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που διενεργείται προκειμένου να διορθωθούν λάθη ή/και παραλήψεις μίας ή και περισσοτέρων αποτυχημένων χειορυργικών επεμβάσεων.

Η αποτυχία της ρινοπλαστικής μπορεί να σημαίνει κακό αποτέλεσμα στην εμφάνιση ή/και στην λειτουργία της. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να υποχρεωθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε επανεπέμβαση (Revision Rhinoplasty).

Όταν το αισθητικό αποτέλεσμα απέχει, ιδίως αρκετά, από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί, τότε η επέμβαση θεωρείται αποτυχημένη.

Αποτυχημένη θεωρείται και η επέμβαση η οποία βλάπτει την φυσιολογική κινητικότητα του προσώπου η οποία είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ανθρώπου ιδίως κατά την συμμετοχή στην κοινωνική του ζωή, όπως είναι το γέλιο, η απογοήτευση, το δάκρυσμα ή το χαμόγελο.

Μερικές φορές είναι τόσο εμφανές ότι έχει προηγηθεί επέμβαση στην περιοχή που επιβάλλεται η διόρθωση.

Επίσης, σαφώς πρέπει να τονιστεί ότι εάν μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής η αναπνευστική λειτουργία δεν είναι φυσιολογική, η επανεπέμβαση θεωρείται επιβεβλημένη και το αρχικό χειρουργείο ιδιαίτερα αποτυχημένο.

Είναι επώδυνη η revision – ρινοπλαστική;

Όχι. Όπως ακριβώς και στην αρχική ρινοπλαστική με την σωστή χειρουργική τεχνική κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο μετεγχειρητικός πόνος για τον ασθενή είναι αμελητέος. Το ίδιο σαφώς ισχύει και για την αφαίρεση του πωματισμού ο οποίος με τις νέες τεχνικές είναι πολύ ελαφρύς και η αφαίρεσή του είναι ανώδυνη.

Πότε μπορεί να γίνει μια επανεπέμβαση μετά από αποτυχημένη ρινοπλαστική;

Περίπου μετά από 9 μήνες όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης από την πρώτη επέμβαση

‘Εχει σημασία το φύλο στην επανεπέμβαση;

Όπως και στην αρχική επέμβαση ο στόχος είναι ο ίδιος, η σωστή επέμβαση αυξάνει τη θηλυκότητα στις γυναίκες και χαρίζει σοβαρότητα και γοητεία στους άνδρες.

Πόσο καιρό διαρκεί το οίδημα στην περιοχή του προσώπου;

Εάν η παρέμβαση είναι ιδιαίτερα μικρή μπορεί να μην υπάρξει σχεδόν καθόλου οίδημα ή/και εκχύμωση. Εάν χρειαστεί να γίνει μεγαλύτερη διόρθωση τότε ισχύει ό,τι και στην αρχική επέμβαση δηλαδή το οίδημα και τυχόν εκχυμώσεις περιορίζονται πλέον μόνο στην περιοχή της μύτης, συνήθως είναι πολύ μικρής έκτασης και σε διάστημα περιπου 2 εβδομάδων έχουν υποχωρήσει σχεδόν εντελώς.

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι αντιληπτό το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επανεπέμβαση;

Εαν η παρέμβαση είναι μικρή – πχ μια μικρή ατέλεια στον ύβο (καμπούρα) – τότε το αποτέλεσμα είναι άμεσα αντιληπτό (στην αφαίρεση του νάρθηκα) σχεδόν στο σύνολό του.

Εάν γίνει μεγαλύτερη διόρθωση τότε ισχύει ό,τι και στις αρχικές επεμβάσεις δηλαδή: Με την αφαίρεση του νάρθηκα γίνεται άμεσα αντιληπτή η διαφορά στο σχήμα της μύτης, δηλαδή σε μία εβδομάδα. Για μία περίπου ακόμη εβδομάδα ακολουθεί με γοργό ρυθμό η ελάττωση του οιδήματος και φθάνουμε περίπου στο 80%του αποτελέσματος ενώ σε 3 περίπου μήνες έχουμε σχεδόν το σύνολο του. Μετά την πάροδο ενός έτους η μύτη πλέον είναι ισχυρή, ανθεκτική και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι αντιληπτό το λειτουργικό αποτέλεσμα μετά από το revision;

Την επόμενη μέρα και μετά την ανώδυνη αφαίρεση του πωματισμού ο ασθενής θα μπορεί πλέον να αναπνεύσει κανονικά. Το αποτέλεσμα στην λειτουργία της μύτης είναι μόνιμο

Πότε γίνεται η έξοδος από την κλινική μετά το revision;

Την ίδια μέρα το βράδυ ή την επόμενη το πρωί.

Ποιά παρακολούθηση χρειάζεται από τον χειρουργό μετά την επανεπέμβαση;

Μετά την επανεπέμβαση, με την παρουσία του χειρουργού πρέπει να γίνουν η αφαίρεση του πωματισμού –εφόσον υπάρχει – την επόμενη ημέρα και η αφαίρεση του νάρθηκα σε μία εβδομάδα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει νάρθηκας τοποθετούμε κάποια ειδικά αυτοκόλλητα –steristrip- στην ράχη της μύτης τα οποία τα αφαιρούμε συνήθως σε 5-7 ημέρες.

Share Button