Ορρώδης μέση ωτίτιδα παιδιών

 Η σωστή λειτουργία του  συστήματος εξίσωσης της πίεσης που υπάρχει πίσω από το τύμπανο (δηλαδή στο μέσο αυτί), με την πίεση του περιβάλλοντος, είναι εκείνη που εξασφαλίζει και τη σωστή λειτουργία του αυτιού.
 Η ευσταχιανή σάλπιγγα το σωληνάκι το οποίο ξεκινάει στο πίσω μέρος της μύτης, στηρίζει το σύστημα. Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (τα γνωστά “κρεατάκια”) βρίσκονται στην ίδια περιοχή  . Όταν λοιπόν αυτά είναι μεγαλύτερα και πιέζουν την βαλβίδα (ευσταχιανή σάλπιγγα) τότε αυτή κλείνει, το μέσο αυτί δεν επικοινωνεί με το πίσω μέρος της μύτης, συνεπώς ούτε με το περιβάλλον, αναπτύσσεται αρνητική πίεση (“ρουφιέται” προς τα μέσα), μαζεύεται υγρό πίσω από το τύμπανο, το οποίο σταδιακά γίνεται πυκνότερο(ορρώδης μέση ωτίτιδα) και το αποτέλεσμα είναι η έκπτωση της ακοής και μόνιμες βλάβες.Η αφαίρεση των αδενοειδών με αδενοτομή είναι η λύση, σε συνδυασμό με παρακέντηση του τυμπάνου και παροχέτευση του υγρού ή/και με χρήση σωληνίσκων αερισμού (tubes),ώστε να δοθεί ο χρόνος στον βλεννογόνο του μέσου αυτιού για να επανέλθει στην φυσιολογική του λειτουργία. Μέσα σε 6-18 μήνες οι σωληνίσκοι “πέφτουν” μόνοι τους ανάλογα με τον τύπο τους. Πρέπει να προσέχουμε να μην μπουν νερό και ακαθαρσίες, κατά την περίοδο που  έχουμε τα σωληνάκια, για να αποφευχθεί πιθανή πρόκληση ωτίτιδων αφού η “τρύπα” των σωληνίσκων αποτελεί πύλη εισόδου.
Χρησιμοποιείται γενική αναισθησία στην επέμβαση και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.΄Εξι ώρες μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι. Όταν συνδυαστεί με άλλες επεμβάσεις όπως αμυγδαλεκτομή μπορεί να φύγει από την κλινική την επομένη το πρωί.
Το αποτέλεσμα είναι άμεσο. Οι σωληνίσκοι αερισμού είναι στην θέση τους και αυτό μπορεί να το διαπιστώσει πολύ εύκολα κανείς βλέποντας την χειρουργηθείσα περιοχή σε βίντεο.
Μετά την επέμβαση ο ασθενής κινητοποιείται άμεσα.Μέσα σε 6-18 μήνες οι σωληνίσκοι αποβάλλονται μόνοι τους ανάλογα με τον τύπο τους.Δεν αφαιρούνται ράμματα, αφού δεν τοποθετούνται καθόλου.Δεν χρει’αζονται αναλγητικά.Προληπτικά και μόνο τρεις ημέρες χορηγούνται αντιβιοτικά.Τα αυτιά πρέπει να προστατεύονται από την είσοδο νερού και ακαθαρσιών μέχρι να σιγουρευτούμε ότι το τύμπανο έχει κλείσει τελείως, και  οι σωληνίσκοι έχουν αποβληθεί.
Share Button