Παγκόσμια ημέρα οστεοπόρωσης

Στα πλαίσια της συνεργασίας του δικτύου The Doctors Greece με το Mediterraneo Hospital, σας παραθέτουμε το Δελτίο Τύπου που με αφορμή την ημέρα οστεοπόρωσης μας ενημερώνει για αυτή τη νόσο, καθώς και την προσφορά σχετικών εξετάσεων του νοσοκομείου.

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Δελτίο Τύπου, 20/10/2016

Η οστεοπόρωση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σύγχρονα ιατρικά και κοινωνικά προβλήματα σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Είναι η ελάττωση της οστικής πυκνότητας του οστού με διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του που οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο αναίτιου κατάγματος ενώ η οστεοπενία είναι η ασυμπτωματική παθολογική κατάσταση στην οποία δεν υπάρχουν κατάγματα.
Η οστεοπόρωση αφορά περισσότερο το γυναικείο φύλο καθώς μία στις τρεις γυναίκες, κυρίως μετά την ηλικία των 48 ετών, παρουσιάζουν σημαντική ελάττωση της οστικής πυκνότητας συνεπεία της εμμηνόπαυσης. Αφορά όμως και τους άνδρες γιατί είναι γνωστό ότι ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών θα υποστεί κάποια στιγμή κάταγμα εξαιτίας της κακής οστικής του ποιότητας. Το κάταγμα επηρεάζει αρνητικά τόσο την ποιότητα ζωής όσο και την ίδια τη ζωή.
Κύριοι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη οστεοπόρωσης θεωρούνται η κληρονομικότητα, το σωματικό βάρος, η μη ισορροπημένη διατροφή, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου, η έλλειψη βιταμίνης D, η σύγχρονη καθιστική ζωή, η υπερκατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης, το κάπνισμα, η δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, οι διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και η παρατεταμένη θεραπεία με κορτιζόνη, αντισυλληπτικά, αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά, αντιεπιληπτικά, αντινεοπλασματικά και γαστροπροστατευτικά φάρμακα.
Η καλύτερη άμυνα απέναντι στην οστεοπόρωση είναι η ενημέρωση και η πρόληψη. Η πρόληψη στοχεύει στην τροποποίηση όλων των παραγόντων κινδύνου που μειώνουν την ποιότητα των οστών και στην ενίσχυση και ενεργοποίηση εκείνων που την αυξάνουν. Η οστεοπενία μπορεί και πρέπει να αντιμετωπίζεται πριν εξελιχθεί οριστικά σε οστεοπόρωση.
Η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή θεραπεία μπορούν να εξασφαλίσουν μια καλή εξέλιξη της νόσου χωρίς επιπλοκές και αυτό είναι αυστηρά έργο του ειδικού γιατρού. Το Τμήμα Οστεοπόρωσης και Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών του Mediterraneo Hospital υπό τη διεύθυνση του κου Κωνσταντίνου Τσεβδού M.D.,M.Sc., παρέχει σύγχρονες υπηρεσίες πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας της οστεοπόρωσης αλλά και άλλων σπανιότερων μεταβολικών παθήσεων των οστών.

Προσφορά Mediterraneo Hospital : Μέτρηση οστικής πυκνότητας, κλινική εξέταση και λιπομέτρηση 30 ευρώ, με παραπεμπτικό ΕΟΠΥΥ δωρεάν η κλινική εξέταση έως 4/11/2016 Τηλέφωνο για ραντεβού :2109117000 εσωτ:662

Τμήμα Οστεοπόρωσης και Μεταβολικών Νοσημάτων των Οστών
Mediterraneo Hospital

Τηλέφωνο για ραντεβού :2109117000 εσωτ:710

Share Button