Αφαίρεση παρωτίδας

Η παρωτίδα είναι ο αδένας που παράγει σάλιο και είναι ο μεγαλύτερος σε μέγεθος . Βρίσκεται λίγο μπροστά και κάτω από το αυτί στο πλάι  του προσώπου . Σε περίπτωση που αναπτυχθεί όγκος ή κύστη στην περιοχή της παρωτίδας τότε τα αφαιρούμε μαζί με το κομμάτι της παρωτίδας που βρίσκεται γύρω από τη βλάβη.
Πρέπει να πάω στο γιατρό, αν έχω διογκωμένη παρωτίδα, χωρίς πόνο ;
Συνήθως τα συμπτώματα είναι η διόγκωση στην περιοχή του αδένα η οποία αυξάνεται σε μέγεθος αργά με το πέρασμα μηνών χωρίς υποχρεωτικά να υπάρχει πόνος ή ευαισθησία της περιοχής.Πρέπει να ζητήσετε τη γνώμη του θεράποντα γιατρού σας, ώστε αν χρειαστεί να γίνουν κάποιες εξετάσεις : υπερηχογράφημα, αξονική ή μαγνητική τομογραφία και παρακέντηση για λήψη υλικού για βιοψία.
 Θα είναι μεγάλη η τομή;Πώς γίνεται αυτή η επέμβαση;
Ο όγκος μαζί με το τμήμα της παρωτίδας που τον περιβάλλει αφαιρούνται και αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση. Παρότι η βλάβη μπορεί να είναι μικρή σε μέγεθος, η τομή  είναι αρκετά μεγάλη και δεν εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος.Έτσι μόνο εξασφαλίζουμε ότι  θα εξαιρεθεί πλήρως η βλάβη σε υγιή όρια,δεν θα παρουσιαστεί υποτροπή στο μέλλον,δεν θα προκληθεί βλάβη στο προσωπικό νεύρο στο οποίο οφείλουμε την κίνηση και τους μορφασμούς του προσώπου.
Πόσο θα  μείνω στην κλινική;
Ο ασθενής δύο ημέρες μετά την επέμβαση μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι .
 
 Για όλες τις διαδικασίες και αναλυτική ενημέρωση γύρω από κάθε επέμβαση, επισκεφθείτε το επίσημο site  του Exelixis Medical Institute εδώ
Share Button