Πλαστική επέμβαση αυτιών

Ποιος είναι ο λόγος για να γίνει μια ωτοπλαστική;

Ο πιο συχνός λόγος για την διενέργεια ωτοπλαστικής είναι το πρόβλημα των «πεταχτών αυτιών». Η αιτία του προβλήματος αυτού είναι η λανθασμένη ανάπτυξη των χόνδρων του αυτιού με αποτέλεσμα τα πτερύγια των αυτιών να προβάλλουν από το κεφάλι περισσότερο απ’ό,τι επιθυμούμε. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο η αντιμετώπιση του προβλήματος γίνεται σε πολύ μικρή ηλικία.

Πως γίνεται η επέμβαση και πόσο διαρκεί;

Η επέμβαση διαρκεί μία περίπου ώρα και γίνεται με μια μικρή τομή στο πίσω μέρος του αυτιού. Από αυτό το σημείο μπορεί και διαμορφώσουμε τον χόνδρο και να τον γυρίσουμε προς τα πίσω. Ειδικά ράμματα χρησιμοποιούνται για να διατηρήσουν το νέο σχήμα του αυτιού. Η τομή στο πίσω μέρος του αυτιού εξαφανίζεται με την πάροδο του χρόνου.

Ποιος ασθενής είναι κατάλληλος για ωτοπλαστική;

Κατά την πρώτη επίσκεψη στον χειρουργό σας θα συζητήσετε μαζί του το πρόβλημα και εκείνος θα σας εξηγήσει ακριβώς τι σχήμα θα δώσει στα αυτιά σας αλλά και όλη τη διαδικασία. Ακόμη, θα σας εξηγήσει ποια μέθοδος είναι η καταλληλότερη για εσάς ανάλογα με την περίπτωσή σας.

Από ποια ηλικία μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τα “πεταχτά” αυτιά;

Από την ηλικία των 4 ετών μπορεί να αντιμετωπιστεί άφοβα το ανατομικό αυτό πρόβλημα, καθώς το εξωτερικό μέρος του αυτιού έχει αποκτήσει σε μεγάλο ποσοστό πλήρη ανάπτυξη. Όταν η επέμβαση γίνεται σε παιδική ηλικία, τα ψυχολογικά οφέλη είναι πολλαπλά για την αυτοπεποίθηση του νεαρού ασθενούς.

Πόσο γρήγορα μπορώ να επιστρέψω στις καθημερινές μου δραστηριότητες;

Η επάνοδος στις καθημερινές δραστηριότητες γίνεται σε 1-2 ημέρες. Επανέναρξη εργασίας συνιστάται για τους ενήλικες σε 5 ημέρες ενώ τα παιδιά επιστρέφουν στο σχολείο σε μία εβδομάδα.με κάποια προσοχή από τους δασκάλους τους

Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι μόνιμο;

Ναι, από την στιγμή που τα ράμματα που χρησιμοποιήθηκαν για τη μορφοποίηση του χόνδρου του αυτιού είναι μη απορροφήσιμα, το αποτέλεσμα του χειρουργείου είναι μόνιμο.

Πότε φαίνεται το αισθητικό αποτέλεσμα της επέμβασης;

Αμέσως μόλις αφαιρεθεί ο χειρουργικός επίδεσμος δηλαδή σε 2-3 ημέρες μετά το χειρουργείο, η αισθητική διόρθωση είναι άμεσα ορατή. Το τελικό αποτέλεσμα είναι εμφανές όταν υποχωρήσει πλήρως το οίδημα, δηλαδή περίπου 1 μήνα μετά το χειρουργείο.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Όταν η ωτοπλαστική γίνεται από εξειδικευμένο αισθητικό χειρουργό, τότε οι επιπλοκές είναι σπάνιες και διαφέρουν ανάλογα με το άτομο και τις αντιδράσεις που έχει κάθε οργανισμός.

Πότε το αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης θεωρείται ικανοποιητικό;

Το αισθητικό αποτέλεσμα της συγκεκριμένης χειρουργικής επέμβασης κρίνεται ικανοποιητικό, όταν είναι φυσικό, όταν δηλαδή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή η παρέμβαση του χειρουργού, ενώ παράλληλα τα αυτιά παύουν να είναι αφεστώτα (πεταχτά), αλλά ούτε και δείχνουν “κολλημένα” στο κεφάλι.

Share Button