Τα αίτια της χρόνιας παραρρινοκολπίτιδας

Οι παραρρίνιοι κόλποι είναι κοιλότητες (χώροι) που περιέχουν αέρα και βρίσκονται στο πρόσωπο. Κάθε άνθρωπος έχει δύο ιγμόρεια, δύο μετωπιαίους κόλπους, δύο σφηνοειδείς κόλπους και κυψέλες που λέγονται ηθμοειδείς κυψέλες. Κάθε παραρρίνιος κόλπος μικρός έχει ένα μικρό στόμιο με το οποίο επικοινωνεί με την υπόλοιπη μύτη. Όλοι οι παραρρίνιοι κόλποι, εσωτερικά καλύπτονται με βλεννογόνο. Ο βλεννογόνος αυτός παράγει φυσιολογικά εκκρίσεις οι οποίες παροχετεύονται στην μύτη διαμέσου του στομίου που διαθέτει ο κάθε κόλπος.

Αίτια

Η χρόνια παραρρινοκολπίτιδα, οφείλεται σε μια ετερογενή ομάδα αιτίων. Δηλ. διαφορετικά αίτια μπορούν να προκαλέσουν χρόνια παραρρινοκολπίτιδα. Τα κυριότερα αίτια είναι τα εξής:

1ον) Μικροβιακή φλεγμονή.

2ον) Φλεγμονή γειτονικών ιστών, που εξαπλώνεται στους παραρρίνιους κόλπους (πχ οδοντογενή ιγμορίτιδα).

3ον) Φλεγμονή από μύκητες (σπάνια)

4ον) Υπερευαισθησία σε ουσίες που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς, που έχουν αναπτυχθεί μέσα στον βλεννογόνο της μύτης και των παραρρίνιων κόλπων. Οί μικροοργανισμοί αυτοί, δεν είναι επικίνδυνοι (δηλ δεν είναι παθογόνοι), αλλά κατά λάθος, ο οργανισμός ορισμένων ανθρώπων, θεωρεί ότι οι προαναφερόμενες ουσίες είναι καταστροφικές για αυτόν (τον οργανισμό). Για αυτό το λόγο προκαλεί φλεγμονή προς εξουδετέρωση των ουσιών αυτών και των μικροοργανισμών που φέρουν τις υποτιθέμενες επικίνδυνες για τον οργανισμό, ουσίες.

 

 

Share Button