Ωτοσκλήρυνση-αναβολεκτομή

Η Ωτοσκλήρυνση είναι η πάθηση του αυτιού στην οποία το μικρότερο οστάριο (αναβολέας) του αυτιού δεν έχει την δυνατότητα να κινείται ελεύθερα σε μια θυρίδα (ωοειδής θυρίδα) όπως θα έπρεπε φυσιολογικά, με αποτέλεσμα να διακόπτεται η φυσιολογική μετάδοση του ήχου και να υπάρχει ελάττωση της ακοής. Είναι κληρονομική πάθηση (συνήθως ένας από τους δύο γονείς πάσχει από το ίδιο πρόβλημα), εκδηλώνεται πιό συχνά σε γυναίκες, σε ηλικία περίπου 30-40 ετών και επιδεινώνεται κατά την διάρκεια των κυήσεων. Είναι ιδιαίτερα λεπτή χειρουργική επέμβαση και εκτελείται από ειδικούς ωτοχειρουργούς.

 

Η επέμβαση ονομάζεται αναβολεκτομή / αναβολοτομή. Αφαίρεση παθολογικού οσταρίου (αναβολέα) και αντικατάστασή του με μία ειδική πρό(σ)θεση από teflon ή titan. Η τομή γίνεται μέσα από τον έξω ακουστικό πόρο και δεν είναι ορατή.Διαρκεί 1-2 ώρες και γίνεται με γενική αναισθησία. Το αποτέλεσμα είναι μεγάλη βελτίωση της ακοής η οποία γίνεται αντιληπτή άμεσα, καλυτερεύει αισθητά μετά την αφαίρεση του πωματισμού και βελτιώνεται ακόμη περισσότερο μέσα στους επόμενους 3 μήνες.

Η κινητοποίηση του ασθενούς γίνεται αργά το βράδυ της ημέρας του χειρουργείου ή το πρωί της επομένης.Ο ασθενής παραμένει σε ημικαθιστή θέση για 2-3 ημέρες με το χειρουργημένο αυτί να “βλέπει” προς τα επάνωΤο αυτί παραμένει με τον πωματισμό για μία εβδομάδα,ενώ η αφαίρεση του πωματισμού γίνεται από τον χειρουργό.Ακολουθεί η ενστάλλαξη ωτικών σταγόνων για ένα μήνα.Δεν απαιτούνται καθόλου αναλγητικά και αντιβιοτικά δίδονται προληπτικά και μόνο για το χρονικό διάστημα του πωματισμού. Δεν γίνεται αφαίρεση ραμμάτων διότι απορροφούνται/αποπίπτουν μόνα τους. Σε περίπτωση μετεγχειρητικού ιλίγγου/ζάλης δίδεται συστηματική αγωγή για 2-3 ημέρες περίπου. Αποφεύγουμε τις μεγάλες αυξομοιώσεις της πίεσης στο μέσο ους (φτέρνισμα, χειρισμοί “ξεβουλώματος”) καθώς και στο περιβάλλον (κάθοδος από μεγάλο υψόμετρο και επιβίβαση σε αεροπλάνο) μέχρι την πλήρη ίαση. Κατ’ελάχιστον 3 μήνες.

 
Share Button