Eπανορθωτική πλαστική χειρουργική και αποκατάσταση μαστού

Η Επανορθωτική Πλαστική Χειρουργική  ασχολείται με την επανόρθωση δηλ. την αποκατάσταση της μορφής και της λειτουργίας σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος μετά από τραυματικές κακώσεις, ατυχήματα, εγκαύματα ή αφαίρεση για θεραπευτικούς σκοπούς καλοήθων ή κακοήθων νεοπλασμάτων.

Τι είναι η αποκατάσταση μαστού;

Όταν αναφερόμαστε στην αποκατάσταση μαστού εννοούμε την χειρουργική ανάπλαση ολόκληρου ή τμήματος του μαστού της γυναίκας που υποβλήθηκε σε μαστεκτομή ή τμηματεκτομή ή ογκεκτομή στα πλαίσια της χειρουργικής θεραπείας καρκίνου του μαστού ή μετά προφυλακτική μαστεκτομή σε ασθενείς ή γυναίκες που έχουν τις ενδείξεις για την τελευταία.

Πότε μπορεί να γίνει η επέμβαση αποκατάστασης;

Η αποκατάσταση του μαστού ανάλογα με τη σταδιοποίηση του όγκου μπορεί να γίνει άμεσα (στο ίδιο χειρουργείο με τη μαστεκτομή), καθυστερημένα ή απώτερα. Σε κάθε περίπτωση η ένδειξη τίθεται από την ομάδα των θεραπόντων (χειρουργός μαστού-πλαστικός χειρουργός-ογκολόγος-ακτινοθεραπευτής) και η απόφαση λαμβάνεται κατόπιν συζήτησης και ενημέρωσης της ασθενούς για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε επιλογής.

 Με τι αποκαθίστανται οι μαστοί;

Α. Με διατατήρες ιστών και σε ξεχωριστό χρόνο αντικατάσταση με μόνιμα ενθέματα σιλικόνης.

Β. Με αυτόλογους ιστούς δηλ. ιστούς από το ίδιο το σώμα της ασθενούς είτε ως μισχωτοί, είτε με μικροχειρουργικές τεχνικές.

Η επιλογή της περιοχής από την οποία θα ληφθούν οι ιστοί εξαρτάται από τα ιδιαίτερα σωματομετρικά χαρακτηριστικά της κάθε ασθενούς και ασφαλώς από την ιδιαίτερη προτίμηση της ίδιας κατόπιν διεξοδικής συζήτησης.

Share Button

Easy Related Posts