Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7526900

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Ρινοπλαστική Επανεπέμβαση

BOOK ONLINE

Ραντεβού με τον γιατρό…

ρωτήστε μας…

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Η επανεπέμβαση ή γνωστή και ως revision-ρινοπλαστική είναι η επέμβαση που διενεργείται προκειμένου να διορθωθούν λάθη ή/και παραλήψεις μίας ή και περισσοτέρων αποτυχημένων χειορυργικών επεμβάσεων.

Η αποτυχία της ρινοπλαστικής μπορεί να σημαίνει κακό αποτέλεσμα στην εμφάνιση ή/και στην λειτουργία της. Σε τέτοια περίπτωση μπορεί να υποχρεωθεί ο ασθενής να υποβληθεί σε επανεπέμβαση (Revision Rhinoplasty).

Όταν το αισθητικό αποτέλεσμα απέχει, ιδίως αρκετά, από αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί, τότε η επέμβαση θεωρείται αποτυχημένη.

Αποτυχημένη θεωρείται και η επέμβαση η οποία βλάπτει την φυσιολογική κινητικότητα του προσώπου η οποία είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ανθρώπου ιδίως κατά την συμμετοχή στην κοινωνική του ζωή, όπως είναι το γέλιο, η απογοήτευση, το δάκρυσμα ή το χαμόγελο.

Μερικές φορές είναι τόσο εμφανές ότι έχει προηγηθεί επέμβαση στην περιοχή που επιβάλλεται η διόρθωση.

Επίσης, σαφώς πρέπει να τονιστεί ότι εάν μετά από επέμβαση ρινοπλαστικής η αναπνευστική λειτουργία δεν είναι φυσιολογική, η επανεπέμβαση θεωρείται επιβεβλημένη και το αρχικό χειρουργείο ιδιαίτερα αποτυχημένο.

Η επέμβαση

Οι γενικοί στόχοι της επανεπέμβασης είναι ίδιοι με αυτούς της αρχικής επέμβασης αλλά πολλές φορές υπάρχουν περιορισμοί λόγω μεγάλης επιβάρυνσης από το πρώτο χειρουργείο.

Έτσι ενώ η συζήτηση χειρουργού ασθενούς είναι αυτονόητο ότι παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε κάθε ρινοπλαστική, στην επανεπέμβαση ο ρόλος αυτός είναι ακόμα σημαντικότερος διότι υπάρχουν πιθανότητες το αποτέλεσμα που επιθυμεί ο ασθενής να μην είναι πλέον εφικτό λόγω της νέας κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο ρινικός σκελετός.

Ο χειρουργός της επανεπέμβασης, δυστυχώς, μερικές φορές είναι στη δυσάρεστη θέση να θέσει τον πήχυ χαμηλότερα και σαφώς πρέπει να ενημερώσει τον ασθενή γι’αυτό.

Θέλοντας να δώσουμε μια εικόνα των πιθανών προβλημάτων και των πιθανών παρεμβάσεων θα διακρίνουμε κάποιες κατηγορίες:

 • Αφαίρεση μικρότερου τμήματος χόνδρου ή οστού κατά το πρώτο χειρουργείο, οπότε συνήθως προχωρούμε στην συμπληρωματική αφαίρεση.
 • Μετακίνηση μοσχεύματος σε λάθος θέση οπότε συνήθως η επανατοποθέτηση του ή η τοποθέτηση νέου στην σωστή θέση μπορεί να λύσει το πρόβλημα.
 • Αφαίρεση μεγαλύτερου τμήματος οστού ή χόνδρου, οπότε απαιτείται η μετακίνηση των τμημάτων που έχουν μείνει σε νέα θέση, με καθήλωση και υποστήριξη για κάλυψη του ελλείματος ή η χρήση μοσχευμάτων για τον ίδιο λόγο.
 • Σχετικά με τα μοσχεύματα που χρησιμοποιούμε γενικά στις ρινοπλαστικές, να αναφέρουμε ότι συνήθως προτιμούμε να τα παίρνουμε από την περιοχή του διαφράγματος, εάν αυτό είναι δυνατό. Δυστυχώς στις επανεπεμβάσεις πολλές φορές είναι επιβεβλημένο να λάβουμε τα μοσχεύματα από τον χόνδρο του αυτιού ή από τον χόνδρο των πλευρών, λόγω του ότι το διάφραγμα έχει αλλοιωθεί, παραμορφωθεί ή αφαιρεθεί από το πρώτο χειρουργείο.

Οι χειρουργικοί χρόνοι

Στην επανεπέμβαση της ρινοπλαστικής μπορούν να γίνουν από πολύ λίγοι έως και πάρα πολλοί χειρουργικοί χρόνοι, γι’αυτόν τον λόγο και η χρονική διάρκεια μπορεί να ποικίλλει τόσο πολύ.

Ακολούθως αναφέρονται πολλοί διαφορετικοί πιθανοί χρόνοι της επέμβασης. Κάθε ασθενής είναι ξεχωριστός και κατά περίπτωση επιλέγονται οι κατάλληλοι συνδυασμοί

 1. Μικρές τομές εντός των δύο ρουθουνιών (μη ορατές μετεγχειρητικά) και σε περίπτωση “ ανοικτής” ρινοπλαστικής ένωση των τομών μεταξύ τους στο κάτω μέρος της μύτης
 2. Αφαίρεση του ύβου (καμπούρας) της μύτης
 3. Ευθειασμός της μύτης (οστέινο ή/και χόνδρινο τμήμα)
 4. Ανύψωση του κάτω μέρους της μύτης (σε “πεσμένη” μύτη)
 5. Μορφοποίηση του κάτω μέρους (ακρορρινίου) που μπορεί να περιλαμβάνει λέπτυνση, ανύψωση, ενίσχυση κ.α.
 6. Ελάττωση όλων των διαστάσεων της μύτης (σε “μεγάλη” μύτη)
 7. Αύξηση όλων των διαστάσεων της μύτης ( σε “μικρή” μύτη) με την χρήση μοσχευμάτων
 8. Ενίσχυση του κάτω μέρους της μύτης σε περίπτωση που κατά την έντονη εισπνοή έχουμε το φαινόμενο της εισολκής (collapse)
 9. Αύξηση της γωνίας της μύτης (όπως την βλέπουμε από κάτω) σε περίπτωση που έχουμε πολύ στενή μύτη (στενή έσω βαλβίδα) και δυσκολία ρινικής αναπνοής
 10. Λήψη μοσχευμάτων από τις ακόλουθες κατά σειρά προτίμησης περιοχές: διάφραγμα, άλλες περιοχές της μύτης, αυτί, θωρακική πλευρά
 11. Αφαίρεση του σκολιού (στραβού) ρινικού διαφράγματος ή μετακίνησή του στην μέση γραμμή εφόσον απαιτείται
 12. Ελάττωση του μεγέθους των ρουθουνιών
 13. Συρραφή των τομών με απορροφήσιμα ράμματα (σε ανοικτή ρινοπλαστική τοποθετούνται 3 πολύ μικρά ράμματα στην βάση της μύτης)
 14. Τοποθέτηση ήπιου πωματισμού στο εσωτερικό της μύτης για 1 ημέρα
 15. Τοποθέτηση μικρού νάρθηκα στην ράχη της μύτης για 1 εβδομάδα

Αναισθησία

Γενική αναισθησία συνηθέστερα και σε μερικές περιπτώσεις τοπική

Διάρκεια επέμβασης

Η χρονική διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από το είδος του προβλήματος. Μπορεί να κυμανθεί από 45 λεπτά έως και πάνω από 3 ώρες σε περιπτώσεις στις οποίες γίνεται και λήψη πολλών μοσχευμάτων από άλλες περιοχές.

Παραμονή στην κλινική

Εξιτήριο 6 ώρες μετά την επέμβαση. Σε συνδυασμό με άλλες επεμβάσεις όπως φαρυγγουπερώιο πλαστική το εξιτήριο γίνεται την επομένη το πρωί.

Αποτέλεσμα

Μόνιμο

Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις

Εάν υπάρχουν λειτουργικά προβλήματα δυσχέρειας ρινικής αναπνοής μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα ευθειασμός ρινικού διαφράγματος και καυτηρίαση κογχών και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για λειτουργική επανεπέμβαση ρινοπλαστικής (Functional Revision Rhinoplasty).

Για αντιμετώπιση υπνικής άπνοιας και ροχαλητού μπορεί να συνδυαστεί με αδενοτομή, αμυγδαλεκτομή, φαρυγγουπερώιο πλαστική ή εκτομή σταφυλής.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Άμεση κινητοποίηση του ασθενούς μετά την επέμβαση
 • Εάν έχει τοποθετηθεί εσωτερικός πωματισμός αφαιρείται την επόμενη ημέρα
 • Περιποίηση του εσωτερικού της μύτης με ρινοπλύσεις (με φυσιολογικό ορρό) και τοποθέτηση ρινικής αλοιφής, 3 φορές την ημέρα για χρονικό διάστημα από λίγες ημέρες έως και ένα περίπου μήνα
 • Αφαίρεση μικρού νάρθηκα που έχει τοποθετηθεί στην ράχη της μύτης μία εβδομάδα μετά την επέμβαση, ενώ σε περίπτωση που δεν έχει τοποθετηθεί νάρθηκας τοποθετούμε κάποια ειδικά αυτοκόλλητα –steristrip- στην ράχη της μύτης τα οποία τα αφαιρούμε συνήθως σε 5-7 ημέρες.
 • Δεν απαιτούνται καθόλου αναλγητικά
 • Αντιβιοτικά δίδονται προληπτικά και μόνο για 4 ημέρες το πολύ
 • Δεν γίνεται αφαίρεση ραμμάτων διότι αυτά είναι εσωτερικά και απορροφούνται/αποπίπτουν μόνα τους, εκτός από την περίπτωση της ανοιχτής προσπέλασης οπότε αφαιρούνται 3 πολύ λεπτά ράμματα ταυτόχρονα με την αφαίρεση του νάρθηκα ή των steristrip
 • Τό οίδημα-πρήξιμο- και τυχόν εκχυμώσεις στην περιοχή της μύτης συνήθως είναι πολύ περιορισμένα, σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων έχουν υποχωρήσει σχεδόν εντελώς και είναι εμφανές το 80% του αποτελέσματος.
 • Σε μικρές επανεπεμβάσεις δεν υπάρχει ουσιαστικά καθόλου οίδημα μετεγχειρητικά και το αποτέλεσμα μπορεί να είναι αντιληπτό στο σύνολό του μόλις 10 -20 ημέρες μετά την επέμβαση.
 • Σε μεγάλες επανεπεμβάσεις μετά την επέμβαση ακολουθεί μία περίοδος περίπου 3 μηνών για να φθάσουμε σχεδόν στο σύνολο του αποτελέσματος ενώ η ισχυροποίηση του ρινικού σκελετού και το πλήρες αποτέλεσμα φαίνονται σε ένα περίπου χρόνο.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Είναι επώδυνη η revision - ρινοπλαστική;

Όχι. Όπως ακριβώς και στην αρχική ρινοπλαστική με την σωστή χειρουργική τεχνική κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο μετεγχειρητικός πόνος για τον ασθενή είναι αμελητέος. Το ίδιο σαφώς ισχύει και για την αφαίρεση του πωματισμού ο οποίος με τις νέες τεχνικές είναι πολύ ελαφρύς και η αφαίρεσή του είναι ανώδυνη.

Πότε μπορεί να γίνει μια επανεπέμβαση μετά από αποτυχημένη ρινοπλαστική;

Περίπου μετά από 9 μήνες όταν και θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επούλωσης από την πρώτη επέμβαση

Εχει σημασία το φύλο στην επανεπέμβαση;

Όπως και στην αρχική επέμβαση ο στόχος είναι ο ίδιος, η σωστή επέμβαση αυξάνει τη θηλυκότητα στις γυναίκες και χαρίζει σοβαρότητα και γοητεία στους άνδρες.

Πόσο καιρό διαρκεί το οίδημα στην περιοχή του προσώπου;

Εάν η παρέμβαση είναι ιδιαίτερα μικρή μπορεί να μην υπάρξει σχεδόν καθόλου οίδημα ή/και εκχύμωση. Εάν χρειαστεί να γίνει μεγαλύτερη διόρθωση τότε ισχύει ό,τι και στην αρχική επέμβαση δηλαδή το οίδημα και τυχόν εκχυμώσεις περιορίζονται πλέον μόνο στην περιοχή της μύτης, συνήθως είναι πολύ μικρής έκτασης και σε διάστημα περιπου 2 εβδομάδων έχουν υποχωρήσει σχεδόν εντελώς.

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι αντιληπτό το αισθητικό αποτέλεσμα μετά την επανεπέμβαση;

Εαν η παρέμβαση είναι μικρή – πχ μια μικρή ατέλεια στον ύβο (καμπούρα) - τότε το αποτέλεσμα είναι άμεσα αντιληπτό (στην αφαίρεση του νάρθηκα) σχεδόν στο σύνολό του.

Εάν γίνει μεγαλύτερη διόρθωση τότε ισχύει ό,τι και στις αρχικές επεμβάσεις δηλαδή: Με την αφαίρεση του νάρθηκα γίνεται άμεσα αντιληπτή η διαφορά στο σχήμα της μύτης, δηλαδή σε μία εβδομάδα. Για μία περίπου ακόμη εβδομάδα ακολουθεί με γοργό ρυθμό η ελάττωση του οιδήματος και φθάνουμε περίπου στο 80%του αποτελέσματος ενώ σε 3 περίπου μήνες έχουμε σχεδόν το σύνολο του. Μετά την πάροδο ενός έτους η μύτη πλέον είναι ισχυρή, ανθεκτική και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

Σε πόσο χρονικό διάστημα θα είναι αντιληπτό το λειτουργικό αποτέλεσμα μετά από το revision;

Την επόμενη μέρα και μετά την ανώδυνη αφαίρεση του πωματισμού ο ασθενής θα μπορεί πλέον να αναπνεύσει κανονικά. Το αποτέλεσμα στην λειτουργία της μύτης είναι μόνιμο

Πότε γίνεται η έξοδος από την κλινική μετά το revision;

Την ίδια μέρα το βράδυ ή την επόμενη το πρωί.

Ποιά παρακολούθηση χρειάζεται από τον χειρουργό μετά την επανεπέμβαση;

Μετά την επανεπέμβαση, με την παρουσία του χειρουργού πρέπει να γίνουν η αφαίρεση του πωματισμού –εφόσον υπάρχει - την επόμενη ημέρα και η αφαίρεση του νάρθηκα σε μία εβδομάδα. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει νάρθηκας τοποθετούμε κάποια ειδικά αυτοκόλλητα –steristrip- στην ράχη της μύτης τα οποία τα αφαιρούμε συνήθως σε 5-7 ημέρες.