Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7526900

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΣΩΜΑΤΟΣ

Αυξητική Στήθους

BOOK ONLINE

Ραντεβού με τον γιατρό…

ρωτήστε μας…

Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Το γυναικείο στήθος αποτελεί σύμβολο θηλυκότητας και μητρότητας και κατέχει ξεχωριστή θέση στην κουλτούρα και τα ήθη των περισσότερων λαών της γης. Για το λόγο αυτό ένας μεγάλος αριθμός επεμβάσεων παγκοσμίως στοχεύει στην αισθητική βελτίωση του μαστού ως του πλέον προβεβλημένου οργάνου του γυναικείου σώματος.

Ανάμεσα στις επεμβάσεις που αφορούν στο γυναικείο στήθος, την πρώτη θέση κατέχει, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία η αυξητική, η οποία αποτελεί μια από τις πλέον δημοφιλείς αισθητικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής.

Η επέμβαση

Η αυξητική μαστών πραγματοποιείται κατά κανόνα με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης. Βέβαια κατά τα τελευταία χρόνια επανήλθε στο προσκήνιο και εφαρμόζεται και η χρήση αυτόλογου λίπους ειδικά επεξεργασμένου, που λαμβάνεται από άλλες περιοχές του σώματος της ασθενούς και ενίεται κάτω από τον μαζικό αδένα της γυναίκας με ειδική τεχνική με σκοπό την αύξηση του μεγέθους του. Της διαδικασίας αυτής προηγείται για κάποιο χρονικό διάστημα μηνών η εφαρμογή ειδικής συσκευής δίκην θήλαστρου που προετοιμάζει το μαστό. Τα αποτελέσματα της μεθόδου κρίνονται ικανοποιητικά για μεσαίου μεγέθους αυξητικές. Ωστόσο η εμπειρία που έχει αποκτηθεί σε σχέση με την τεχνική αυτή διεθνώς και ο χρόνος μένουν ακόμη να αποδείξουν τη διάρκεια και την ποιότητα του αποτελέσματος καθώς και την ασφάλεια σε σχέση με την παρακολούθηση της παθολογίας του μαστού.

Σχετικά με τα ενθέματα σιλικόνης

Τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 1962 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και έκτοτε καθιερώθηκαν ως ο κατεξοχήν τρόπος αύξησης των μαστών. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ενθεμάτων σιλικόνης ανάλογα με τη σύσταση, όπως τα εθέματα σιλικόνης με φυσιολογικό ορό και τα ενθέματα σιλικόνης με γέλη σιλικόνης και πιο πρόσφατα τα ενθέματα συνεκτικής γέλης σιλικόνης.

Όσον αφορά τον τύπο/σχήμα υπάρχουν στρογγυλά και ανατομικά δίκην σταγόνας ενθέματα, ενώ σε κάθε περίπτωση έχει κανείς να επιλέξει ανάμεσα σε ενθέματα διαφορετικού όγκου, οριζόντιας διαμέτρου και προβολής

Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σήμερα στην αυξητική στήθους ενθέματα είναι τα τελευταίας τεχνολογίας εθέματα συνεκτικής γέλης σιλικόνης (cohesive gel silicone implants) τα οποία είναι ελαστικά και προσομοιάζουν στην υφή με το φυσιολογικό μαστό.

Εμπεριστατωμένες και επιστημονικά τεκμηριωμένες έρευνες από μεγάλες σειρές ασθενών σε χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και ο Καναδάς αναφορικά με την ασφάλεια χρήσης των ενθεμάτων σιλικόνης και το συσχετισμό τους με την πρόκληση νοσημάτων οδήγησαν στα ακόλουθα συμπεράσματα:

 • Τα ενθέματα σιλικόνης δεν ενέχονται στην πρόκληση κάποιας ασθένειας και δεν αυξάνουν στατιστικά την πιθανότητα εκδήλωσης νοσημάτων όπως ο καρκίνος του μαστού ή τα αυτοάνοσα νοσήματα.
 • Με την κατάλληλη τεχνική τοποθέτησής τους δεν επηρεάζουν το θηλασμό της γυναίκας

Οι χειρουργικοί χρόνοι

 • Τοποθέτηση σε χειρουργική κλίνη
 • Αντισηψία περιοχής
 • Έγχυση τοπικού αναισθητικού για μετεγχειρητική αναλγησία
 • Η χειρουργική τομή μπορεί να γίνει είτε στην υπομάστιο πτυχή, είτε περιθηλαία είτε στην περιοχή της μασχάλης. Η συνηθέστερη προσπέλαση είναι υπομαστικά και γίνεται μέσω μιας μικρής τομής μήκους περίπου 4 εκατοστών
 • Τοποθέτηση ενθέματος σε μια κοιλότητα που δημιουργεί ο χειρουργός είτε κάτω από τον αδένα (υποαδενικά/υποπεριτονιακά), είτε κάτω από τον μυ, είτε σε διπλό πλάνο (κατά το ήμισυ υπό τον μύ και κατά το ήμισυ υπό τον αδένα).
 • Συρραφή των τομών

Αναισθησία

Γενική αναισθησία.

Μερικές φορές γενική αναισθησία σε συνδυασμό και με έγχυση τοπικού αναισθητικού για μετεγχειρητική αναλγησία και άνεση της ασθενούς.

Διάρκεια επέμβασης

1-2 ώρες

Παραμονή στην κλινική

Εξιτήριο από την κλινική την ίδια ημέρα το βράδυ ή την επομένη το πρωί.

Αποτέλεσμα

Το αποτέλεσμα της επέμβασης είναι μόνιμο και σε μεγάλο ποσοστό φαίνεται άμεσα. Ωστόσο, η τελική μορφή του στήθους αποκαθίσταται μετά από ένα μήνα, όταν το οίδημα υποχωρήσει τελείως και το στήθος έρθει στην κανονική του θέση.

Συνδυασμός με άλλες επεμβάσεις

Η αυξητική στήθους μπορεί να συνδυαστεί με λιποαναρρόφηση, βραχιονοπλαστική και με ρινοπλαστική.

Μετεγχειρητικές οδηγίες

 • Τοποθέτηση άμεσα μετά το χειρουργείο πιεστικής επίδεσης, κατά προτίμηση ειδικού στηθόδεσμου αθλητικού τύπου τον οποίο η ασθενής συνεχίζει να φορά για μερικές εβδομάδες.
 • Η ασθενής μετεγχειρητικά μπορεί να φέρει παροχετεύσεις και στους δύο μαστούς οι οποίες παραμένουν συνήθως για 2 εικοσιτετράωρα και αφαιρούνται όταν σταματήσει η έξοδος οροαιματηρού υγρού.
 • Υπάρχει αίσθημα τάσης στους μαστούς ιδιαίτερα τα πρώτα 2 εικοσιτετράωρα το οποίο ελέγχεται με παυσίπονα από το στόμα, ενώ μπορεί να υπάρχουν διαταραχές στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ότι ακουμπά το στήθος της με τη μορφή δυσαισθησίας ή υπερευαισθησίας. Αυτό παρέρχεται με την πάροδο του χρόνου και συνήθως εξαφανίζεται μετά 2-3 μήνες.
 • Επίσης, υπάρχουν άμεσα μετά το χειρουργείο οίδημα(πρήξιμο), ερυθρότητα και εκχυμώσεις(μελανιές) τα οποία είναι αναμενόμενα μετεγχειρητικά σημεία και υποχωρούν συνήθως μετά από μερικές ημέρες. Ωστόσο, ειδικά το οίδημα χρειάζεται εβδομάδες για να υποχωρήσει πλήρως.
 • Κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες και μετά την έξοδο από την κλινική η ασθενής λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή και παυσίπονα κατόπιν οδηγίας του χειρουργού.Επίσης λαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για τις μετεγχειρητικές επισκέψεις, την περιποίηση των τραυμάτων και την αποθεραπεία.
 • Η ασθενής λαμβάνει πάντοτε από το χειρουργό της ένα απόκομμα με τον κωδικό των ενθεμάτων που χρησιμοποιήθηκαν, τον οποίο τηρεί στο ιατρικό της αρχείο. Αυτό το απόκομμα είναι η “ταυτότητα” των ενθεμάτων της.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

 • Πριν & Μετά
 • Πριν & Μετά
 • Πριν & Μετά
 • Πριν & Μετά
 • Πριν & Μετά
 • Πριν & Μετά
 • Πριν & Μετά
 • Πριν & Μετά
 • Πριν & Μετά
 • Πριν & Μετά

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποιες γυναίκες είναι υποψήφιες για αυξητική στήθους;

Η αυξητική στήθους έχει ένδειξη σε κάθε γυναίκα με μικρούς μαστούς, είτε πρόκειται για συγγενή υποπλασία ή απλασία των μαστών, είτε για γυναίκες με μείωση του μεγέθους του στήθους ή και πτώση αυτού μετά από απώλεια βάρους, σε γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη ή σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Σε ορισμένες περιπτώσεις η αυξητική του στήθους δεν είναι αρκετή από μόνη της για να διορθώσει ένα πτωτικό στήθος αλλά ενδέχεται να χρειάζεται να συνδυαστεί με κάποια τεχνική μαστοπηξίας (κοινώς ανόρθωσης) προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τι αναισθησία απαιτείται για την επέμβαση;

Η αυξητική του στήθους είναι μια επέμβαση που γίνεται με γενική αναισθησία και μερικές φορές σε συνδυασμό και με έγχυση τοπικού αναισθητικού για μετεγχειρητική αναλγησία και άνεση της ασθενούς.

Πώς γίνεται το χειρουργείο;

Η χειρουργική τομή μπορεί να γίνει είτε στην υπομάστιο πτυχή, είτε περιθηλαία είτε στην περιοχή της μασχάλης, το δε ένθεμα τοποθετείται σε μια κοιλότητα που δημιουργεί ο χειρουργός είτε κάτω από τον αδένα (υποαδενικά/υποπεριτονιακά), είτε κάτω από τον μυ, είτε σε διπλό πλάνο (κατά το ήμισυ υπό τον μύ και κατά το ήμισυ υπό τον αδένα).

Η επιλογή γίνεται αφού ο χειρουργός συζητήσει με την ασθενή και της εξηγήσει τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της κάθε μεθόδου και λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κάθε ασθενούς (σωματομετρικά χαρακτηριστικά, δραστηριότητα). Η συνηθέστερη προσπέλαση είναι υπομαστικά και γίνεται μέσω μιας μικρής τομής μήκους περίπου 4 εκατοστών, η οποία στο τέλος συγκλείεται με απορροφήσιμα ράμματα.

Πότε επιστρέφω στο σπίτι;

Η επέμβαση γίνεται ή σε κλινική μιας ημέρας, δηλ. η ασθενής μπορεί να φύγει μετά από κάποιες ώρες είτε μπορεί να παραμείνει νοσηλευόμενη για μία νύχτα και να εξέλθει το επόμενο πρωί.

Θα πονάω μετά την επέμβαση;

Η ασθενής έχει αίσθημα τάσης στους μαστούς ιδιαίτερα τα πρώτα 2 εικοσιτετράωρα το οποίο ελέγχεται με παυσίπονα από το στόμα, ενώ μπορεί να υπάρχουν διαταραχές στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ότι ακουμπά το στήθος της με τη μορφή δυσαισθησίας ή υπερευαισθησίας. Αυτό παρέρχεται με την πάροδο του χρόνου και συνήθως εξαφανίζεται μετά 2-3 μήνες.

Πώς θα είναι το στήθος μου μετά το χειρουργείο;

Η ασθενής μετεγχειρητικά μπορεί να φέρει παροχετεύσεις και στους δύο μαστούς οι οποίες παραμένουν συνήθως για 2 εικοσιτετράωρα και αφαιρούνται όταν σταματήσει η έξοδος οροαιματηρού υγρού, φέρει δε άμεσα μετά το χειρουργείο πιεστική επίδεση, κατά προτίμηση ειδικό στηθόδεσμο αθλητικού τύπου τον οποίο και συνεχίζει να φορά για μερικές εβδομάδες.

Άμεσα μετά το χειρουργείο υπάρχει οίδημα (πρήξιμο), ερυθρότητα και εκχυμώσεις (μελανιές) τα οποία είναι αναμενόμενα μετεγχειρητικά σημεία και υποχωρούν συνήθως μετά από μερικές ημέρες. Ωστόσο, ειδικά το οίδημα χρειάζεται εβδομάδες για να υποχωρήσει πλήρως.

Πρέπει να πάρω κάποια φάρμακα μετά το χειρουργείο;

Κατά τις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες και μετά την έξοδο από την κλινική η ασθενής λαμβάνει αντιβιοτική αγωγή και παυσίπονα κατόπιν οδηγίας του χειρουργού.

Επηρεάζεται ο θηλασμός μετά από μία επέμβαση αυξητικής στήθους;

Με την κατάλληλη τεχνική τοποθέτησης των ενθεμάτων από τον πλαστικό χειρουργό, η γυναίκα μπορεί να θηλάσει.

Σχετίζονται τα ενθέματα σιλικόνης με τον καρκίνο του μαστού;

Σύμφωνα με εκτενείς και εμπεριστατωμένες κλινικές μελέτες, σε μεγάλες σειρές ασθενών με αυξητική στήθους, δεν αποδείχθηκε ενοχοποίηση των ενθεμάτων σιλικόνης στην πρόκληση καρκίνου του μαστού, ούτε έχει αποδειχθεί ενοχή των ενθεμάτων σιλικόνης στην εμφάνιση αυτοάνοσων νοσημάτων.

Χρειάζεται να αντικατασταθούν τα ενθέματα σιλικόνης και αν ναι μετά από πόσο χρόνο

Πράγματι υπάρχουν περιπτώσεις που τα ενθέματα σιλικόνης χρήζουν αντικατάστασης. Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, υπάρχει πιθανότητα σε ποσοστό που φτάνει το 20% σε βάθος εικοσαετίας να δημιουργηθεί ρικνωτική κάψα γύρω από το ένθεμα. Κατά την πρώτη σας επίσκεψη ο πλαστικός χειρουργός θα σας εξηγήσει τι είναι αυτή η κάψα και πώς αντιμετωπίζεται μια τυχόν ρίκνωση αυτής.

Επιπλέον, επειδή με την πάροδο των χρόνων ενδέχεται να υπάρξουν αυξομειώσεις του σωματικού βάρους ή στα πλαίσια μιας εγκυμοσύνης, είτε λόγω φυσιολογικής πτώσης του μαστού εξαιτίας της βαρύτητας, που παρατηρείται περισσότερο με τα μεγαλύτερου όγκου ενθέματα, τότε μπορεί να χρειαστεί να συζητηθεί αντικατάσταση των ενθεμάτων.