Ο ίλιγγος και οι αιτίες του

 

Ίλιγγος προκύπτει συνήθως από μια ξαφνική ή προσωρινή μεταβολή στη δραστηριότητα των δομών ισορροπίας στο εσωτερικό αυτί σας (αιθουσαίο σύστημα) ή στις συνδέσεις των δομών ισορροπίας στον εγκέφαλο. Αυτές οι συνδέσεις αισθάνονται την κίνηση και τις μεταβολές στη θέση της κεφαλής σας. η όρθια θέση ή κίνηση μπορεί να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μερικές φορές, ο ίλιγγος είναι αρκετά σοβαρός ώστε να προκαλέσει ναυτία, εμετό και προβλήματα ισορροπίας. Όμως, τα καλά νέα σχετικά με τον ίλιγγο είναι ότι γενικά δεν θα διαρκέσει πολύ. Μέσα σε δύο εβδομάδες, το σώμα προσαρμόζεται συνήθως σε ό, τι προκαλεί ζαλάδες.

 

Αιτίες του ιλίγγου μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

Καλοήθης παροξυσμικός ίλιγγος θέσης (BPPV). Ο BPPV προκαλεί έντονα, σύντομα επεισόδια ιλίγγου αμέσως μετά την αλλαγή στη θέση του κεφαλιού σας, συχνά όταν γυρίζετε πάνω στο κρεβάτι ή όταν σηκωνόμαστε το πρωί. Ο BPPV είναι η πιο κοινή αιτία του ιλίγγου.

Φλεγμονή στο εσωτερικό αυτί. Τα σημεία και συμπτώματα φλεγμονής του εσωτερικού αυτιού σας (οξεία αιθουσαία νευρίτιδα) περιλαμβάνουν ξαφνική εμφάνιση έντονου, σταθερού ίλιγγου που μπορεί να διαρκέσει για αρκετές ημέρες, μαζί με ναυτία, έμετο και προβλήματα με την ισορροπία. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο σοβαρά που θα πρέπει να μείνετε στο κρεβάτι. Όταν συνδυάζεται με την ξαφνική απώλεια ακοής, αυτή η κατάσταση ονομάζεται λαβυρινθίτιδα. Ευτυχώς, η αιθουσαία νευρίτιδα υποχωρεί και ξεκαθαρίζει από μόνη της. Όμως, η έγκαιρη ιατρική περίθαλψη και θεραπεία αποκατάστασης της αιθούσης μπορεί να είναι χρήσιμη για την ταχύτερη ανάρρωση.

Νόσος του Meniere. Αυτή η ασθένεια περιλαμβάνει την υπερβολική συσσώρευση υγρού στο εσωτερικό αυτί σας. Χαρακτηρίζεται από αιφνίδια επεισόδια ιλίγγου που διαρκούν αρκετές ώρες, συνοδεύεται από απώλεια ακοής με διακυμάνσεις, εμβοές στα αυτιά και ένα αίσθημα πληρότητας στο αυτί.

Η αιθουσαία ημικρανία. Ημικρανία είναι περισσότερο από μια διαταραχή κεφαλαλγίας. Ακριβώς όπως μερικοί άνθρωποι βιώνουν μια οπτική «αύρα» με τις ημικρανίες τους, άλλοι μπορεί να έχουν επεισόδια ιλίγγου και άλλα είδη ζάλης λόγω ημικρανίας, ακόμη και όταν δεν έχουν μια σοβαρή κεφαλαλγία. Τέτοια επεισόδια ιλίγγου μπορεί να διαρκέσουν ώρες ή ημέρες και μπορεί να σχετίζονται με πονοκέφαλο, καθώς και ευαισθησία στο φως και το θόρυβο.

Ακουστικό νευρίνωμα. Ένα ακουστικό νευρίνωμα είναι ένα καλοήθης όγκος του αιθουσαίου νεύρου, το οποίο συνδέει το εσωτερικό αυτί με τον εγκέφαλό σας. Τα συμπτώματα ενός ακουστικού νευρώματος περιλαμβάνουν γενικά προοδευτική απώλεια της ακοής και εμβοές στη μία πλευρά συνοδεύεται από ζάλη ή ανισορροπία.

Άλλες αιτίες. Σπάνια, ίλιγγος μπορεί να είναι σύμπτωμα ενός πιο σοβαρού νευρολογικού προβλήματος, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία ή σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, άλλα νευρολογικά συμπτώματα είναι συνήθως παρόντα, όπως διπλωπία, διαταραχές ομιλίας, αδυναμία ή μούδιασμα του προσώπου, του συντονισμού των άκρων, ή σοβαρά προβλήματα ισορροπίας.

 

Share Button