Ρήξη τυμπάνου και τυμπανοπλαστική

Οι ρήξεις του τυμπάνου μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες.Οι οξείες εμφανίζονται συνήθως μετά από τραυματισμό ή μετά από μία οξεία φλεγμονή και δεν χρειάζονται χειρουργική αποκατάσταση. Ακόμα και πολύ μεγάλες μετατραυματικές ρήξεις μπορούν να κλείσουν μόνες τους.
Η χειρουργική αποκατάσταση συνήθως σχετίζεται με την χρόνια μέση ωτίτιδα η οποία είναι μια χρόνια φλεγμονή του μέσου αυτιού (πίσω από το τύμπανο) λόγω της οποίας και παραμένει η ρήξη διαρκώς ανοικτή. Η ίδια η ρήξη αποτελεί πύλη εισόδου μικροβίων και γι’αυτό τον λόγο είναι επιβεβλημένη η προστασία από είσοδο νερού και ακαθαρσιών, ιδίως στο μπάνιο, το λούσιμο κλπ. Συνήθως υπάρχει συχνή εκροή πύου από το αυτί και ελλάτωση της ακοής.Σε ορισμένες περιπτώσεις η ωτίτιδα είναι χολοστεατωματώδης, δηλαδή υπάρχει ανάπτυξη μιας μάζας ιδιαίτερης υφής η οποία γίνεται μέσα στο μέσο αυτί και καταστρέφει τους υγιείς ιστούς.

Και στις δύο μορφές τις ωτίτιδας υπάρχει ο κίνδυνος επέκτασης της φλεγμονής:

  1. στο προσωπικό νεύρο (που είναι υπεύθυνο για τις κινήσεις και τους μορφασμούς του προσώπου) με αποτέλεσμα να “στραβώσει” το πρόσωπο.
  2. Σε τμήματα του αυτιού που είναι υπεύθυνα για την ακοή και την ισορροπία, οπότε να έχουμε σοβαρή μείωση της ακοής, βουητά ή/και ιλίγγους και ζάλη.
  3. Προς τον εγκέφαλο, με τον κίνδυνο μηνιγγίτιδας, εγκεφαλίτιδας, αποστήματος εγκεφάλου κ.α με πολύ σοβαρές επιπτώσεις.

Η Τυμπανοπλαστική επέμβαση είναι διαφόρων τύπων ανάλογα με την βλάβη. Αφαίρεση παθολογικού ιστού και σύγκλειση του ρήγματος του τυμπάνου με μόσχευμα που λαμβάνεται από την ίδια περιοχή και την ίδια τομή. Η τομή γίνεται πίσω από το αυτί και δεν είναι ορατή.Γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί από 45 λεπτά έως τρεις ώρες.

Ο ασθενής παραμένει 2 ημέρες στην κλινική και το αποτέλεσμα είναι μόνιμο υπό την προυπόθεση ότι έχουν αντιμετωπιστεί άλλες αιτίες χρονιότητας του προβλήματος (όπως υπερτροφικές αδενοειδείς, πολύ μεγάλη σκολίωση κλπ).

Μετεγχειρητικά θα πρέπει να αποφεύγονται οι μεγάλες αυξομοιώσεις της πίεσης στο μέσο ους (φτέρνισμα, χειρισμοί “ξεβουλώματος”) καθώς και στο περιβάλλον (κάθοδος από μεγάλο υψόμετρο και επιβίβαση σε αεροπλάνο) μέχρι την πλήρη ίαση. Κατ’ελάχιστον 3 μήνες.

 
Share Button