Ροχαλητό και υπνική άπνοια

Το Ροχαλητό καθώς και η εμφάνιση απνοιών (διακοπή της αναπνοής) κατά την διάρκεια του ύπνου είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα, ιδίως σε υπέρβαρα άτομα και παρουσιάζει αύξηση σε συχνότητα και βαρύτητα με το πέρασμα των ετών.

Το ροχαλητό παράγεται στην περιοχή του φάρυγγα από την σταφυλή, τις καμάρες (τις μεμβράνες που φαίνονται να ξεκινούν από την σταφυλή), την μαλθακή υπερώα (ουρανίσκος), τις αμυγδαλές, την γλώσσα και τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια).

Λόγω ακριβώς του γεγονότος αυτού, θα πρέπει να γίνει ενδελεχής έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ακριβώς το ποιό ή ποιά είναι τα προβλήματα και να προταθούν οι ανάλογες λύσεις.

Ο έλεγχος περιλαμβάνει ενδοσκοπικό έλεγχο ρινός, ρινοφάρυγγος, στόματος, στοματοφάρυγγος και λάρυγγος, καθώς επίσης μελέτη ύπνου, πιθανόν ακτινολογικές εξετάσεις και πνευμονολογική ή/και αλλεργιολογική εξέταση.

Η επέμβαση ονομάζεται Φαρυγγουπερώιος πλαστική, γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί 30-45 λεπτά.Γίνεται αφαίρεση του τμήματος της σταφυλής που είναι σε περίσσεια, αφαίρεση του τμήματος των προσθίων και οπισθίων καμαρών που είναι σε περίσσεια με χρήση συμβατικού εξοπλισμού, μαχαιριδίου υπερήχων, ραδιοσυχνοτήτων ή Laser.

Μπορεί να γίνει πιθανή αφαίρεση αμυγδαλών με αμυγδαλεκτομή. Ακολουθεί η συρραφή των περιοχών από τις οποίες έγινε η αφαίρεση.

Ο ασθενής παίρνει εξιτήριο 6 ώρες μετά την επέμβαση.Πρέπει να αποφεύγει ζεστές τροφές και ροφήματα για 7-10 ημέρες και σκληρές τροφές για 15-20 ημέρες.

Δίδονται συστηματικά αναλγητικά περίπου για 7-10 ημέρες και αντιβιοτικά  προληπτικά για 7-10 ημέρες.

Share Button